Els equips del concurs per al Projecte de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries entreguen les seves propostes : Servei de Premsa

Els equips del concurs per al Projecte de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries entreguen les seves propostes

10/01/2014



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Avui ha tingut lloc a la seu de l’empresa municipal BIMSA, l’acte formal d’obertura de les propostes elaborades pels 10 equips que participen en el Concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona. El concurs, previst en el Compromís per Glòries signat el 2007, busca garantir la nova centralitat de la plaça, ordenar-ne la mobilitat fomentant el transport sostenible, maximitzar l’espai verd i reordenar els equipaments i habitatges previstos en el planejament.

Durant els darrers mesos, els 10 equips multidisciplinars han elaborat les seves propostes per transformar aquest espai de 13 hectàrees i acabar amb el caràcter de nus viari que ha tingut fins ara la plaça. Les seves propostes han de recollir els criteris que fixa el Compromís per Glòries així com tenir en compte les aportacions que van fer els veïns i ciutadans durant les Jornades d’Implicació Ciutadana que van tenir lloc a finals de setembre, principis d’octubre.

A partir d’ara el jurat, que presideix l’arquitecte de reconegut prestigi internacional i ex Alcalde de Curitiba, Jaime Lerner, disposa d’un mes per estudiar les propostes, veure que s’ajusten als requisits establerts per les bases del concurs, i es preveu que emetin un veredicte el proper 14 de febrer. El jurat està format per 12 experts de diferents disciplines i 2 representants veïnals que hauran d’analitzar en diverses sessions deliberatives les propostes que han presentat els equips formats per arquitectes, enginyers, paisatgistes, joves, veterans, locals i internacionals.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha destacat “el gran nivell de qualitat de totes les propostes i el gran valor de la feina que fan els equips multidisciplinars”. Segons Vives “son propostes que mereixen ser explicades pel mon i que seran totes elles exposades perquè els ciutadans puguin conèixer el gran treball fet”. La previsió és que l’edifici Barcelona Disseny Hub pugui acollir a partir de finals de febrer una mostra amb les maquetes un cop el jurat hagi emès el seu veredicte.

 

10 equips, 10 propostes

Els 10 equips seleccionats que han presentat la seva proposta de forma anònima- sota un lema que inspira la seva proposta- han estat:

– UTE GLÒRIES EQUIP 10+1 (BOSCH CAPDEFERRO ARQUITECTURES, JOSEP BUNYESC ARQUITECTE, FRANCISCO CIFUENTES ARQUITECTE, DATA ARQUITECTURA I ENGINYERIA, HARQUITECTES ÀREA PRODCUTIVA, LÓPEZ RIVERA ARQUITECTES, NÚRIA SALVADÓ ARQUITECTA, DAVID SEBASTIÁN ARQUITECTE, TED’A ARQUITECTES, GUILLEM MOLINER (UNPARELLD’ARQUITECTES), VORA ARQUITECTURA)
– UTE EMBA ESTUDI MASSIP BOSCH ARQUITECTES – TOPOTEK GESELLSCHAFT VON LADSCHAFTSARCHITEKTEN MBH
– UTE PORRAS LA CASTA SCP – RUBIO&ALVAREZ SALA SL
– UTE FUSES – VIADER – PEREA – MANSILLA – DESVIGNE
– UTE ADD+ BAILO RULL – ARQUITECTURA AGRONOMIA – MAX DE CUSA ARQUITECTES – BRUNO REMOUE ASSOCIATS
– UTE MBM – BB+GG – CICSA
– UTE ENRIC SERRA – MOISES GALLEGO – JORDI BELLMUNT – ANGEL CARLOS APARICIO
– UTE MARTINEZ LAPEÑA TORRES ARQUITECTOS REVETLLAT RIBAS ESTEYCO
– UTE AGENCE TER & ANA COELLO DE LLOBET
– UTE BRU LACOMBA SETOAIN SLP – LKS INGENIERIA SCOOP

 

Propers passos del procés

El concurs té un pressupost de licitació d’aquest concurs és de 331.648 euros (IVA exclòs), que inclou les primes de participació als concursants i l’import d’adjudicació al guanyador del contracte de serveis per a la redacció de l’avantprojecte per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure d’urbanització de la Plaça de les Glòries Catalanes.

 

Criteris bàsics del Concurs

Els criteris bàsics del concurs són, que son coherents amb el Compromís de Glòries del 2007 i el planejament vigent, són:

– L’espai lliure s’organitzarà preferentment en un sol pla, maximitzant l’espai verd que haurà de ser el més compacte possible.
– Pel que fa a la mobilitat, eliminar el trànsit privat en superfície de tot l’àmbit, resolent el trànsit local amb la malla de l’Eixample, i deixant la Gran Via en túnel per al trànsit interurbà.
– Resoldre transitòriament el trànsit interurbà en superfície mentre no estiguin acabats els túnels segons el calendari previst per la Comissió Especial per a la Plaça de les Glòries.
– Compactar els equipaments amb la possibilitat d’agrupar-los en peces multifuncionals per tal de generar una ordenació urbanística més coherent amb un parc a escala de ciutat.
– Els equipaments a projectar són els del Compromís de Glòries. Cal prendre com a preexistència l’Escola Encants, actualment en projecte.
– La nova edificació haurà de ser coherent amb els volums edificats de l’entorn i tendirà a col·locar-se de forma perimetral.

 

Composició del Jurat

El jurat està format per 12 experts de diferents disciplines de reconeguda solvència i 2 representants veïnals.

President:
– Arquitecte, urbanista, ex president de la Unió Internacional d’Arquitectes i ex alcalde de Curitiba, Jaime Lerner.

Vocals:
– President del Consell Consultiu d’Habitat Urbà, Carles Ferrater, Arquitecte
– Membre del Consell Consultiu d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Folch, Ecòleg
– Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona, Vicente Guallart
– Arquitecte de reconegut prestigi internacional, Josep Lluis Mateo, Arquitecte
– Enginyer expert en infraestructures i mobilitat, Francesc Magrinyà, Enginyer
– Degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comeron, Arquitecte
– Arquitecta designada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Margarita Jover
– Director General de Barcelona Regional, Guillermo Müller, Arquitecte
– Arquitecta experta en Arquitectura Residencial, Mercè Berengué
– Directora de Projectes d’Hàbitat Urbà, Maria Sisternas, Arquitecte
– Director General de Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA, Angel Sánchez.
– Jaume Bàdenes, Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, representant de la Comissió de Seguiment
– Joan Itxaso, Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, representant de la Comissió de Seguiment





Paraules clau

Glòries/