El Consell Municipal de Benestar Social premia el programa El Món a Rac1, el diari El Punt Avui+, la productora Nova Veranda 2010, i l’espai web de l’Associació Xarxa Digital Catalana : Servei de Premsa

El Consell Municipal de Benestar Social premia el programa El Món a Rac1, el diari El Punt Avui+, la productora Nova Veranda 2010, i l’espai web de l’Associació Xarxa Digital Catalana

04/12/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquesta tarda el Consell Municipal de Benestar Social (CMBS) ha lliurat els Premis als Mitjans de Comunicació en un acte celebrat al Saló de Cent i presidit per la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos. Aquest guardó, que va néixer l’any 1993, i que enguany arriba a la seva 21a edició, vol reconèixer i fomentar el periodisme social, cívic, responsable i compromès amb una millor informació i tractament dels problemes socials a la ciutat.

Aquests premis han promogut una major presència de la informació social als diferents mitjans de comunicació, des de mi¬rades reflexives, crítiques i respon¬sables, que contribueixen a crear opinió entorn les grans qüestions que susciten debat social a la ciutat.

Maite Fandos ha destacat que tots els i les professionals que han participat en aquests Premis “són un altaveu de la realitat social que estem vivint, i també la manera com la societat respon amb iniciatives solidàries, comunitàries, de bon veïnatge,…amb els vostres treballs doneu veu també a tantes i tantes organitzacions i entitats, petites o grans, que treballen per tenir una societat més justa i equilibrada”. Fandos ha agraït la tasca i el compromís dels i les professionals “que assumeixen aquesta responsabilitat d’apropar a tota la ciutadania una determinada visió de les temàtiques socials de la ciutat, que van més enllà de la mera notícia. Perquè no n’hi ha prou en informar, sinó que cal fer d’altaveus d’una realitat massa sovint poc coneguda”.

El CMBS ha decidit premiar el web de l’Associació Xarxa Digital Catalana (XADICA); al diari El Punt Avui+; el programa El Món a Rac1; i a la productora Nova Veranda 2010. També dóna una menció especial al web de l’Associació Benestar i Desenvolupament; a l’Associació Esclat; a Catalunya Ràdio; i a Televisió de Catalunya.

L’Associació Xarxa Digital Catalana, pel WEB http://www.social.cat ha guanyat el premi en la modalitat d’Internet per l’impacte d’aquesta plataforma online d’acció social, amb continguts de serveis socials i del benestar social en general, una eina que ofereix informació al voltant del sector que s’adreça a les persones amb necessitats socials i explora les oportunitats que la xarxa digital pot aportar.

Pel que fa a la modalitat de premsa, s’ha valorat que la secció “Catalunya vol viure amb dignitat” del diari El Punt Avui+ representa una valentia a l’hora de tractar els temes socials que s’han triat i la importància de l’aposta d’una secció amb objectiu de continuïtat.

Els reportatges “Capricis de la puta vida” i “Si tu vols ells poden” del programa de El Món a RAC1 d’en Jordi Basté i Xavi Pérez ha estat premiat en la modalitat de Ràdio pel rigor i el tractament humanístic i qualitatiu d’aquests dos reportatges en un programa d’àmplia difusió.

Respecte el premi en la modalitat de televisió, el premiat ha estat el documental “Voluntaris” de la productora Nova Veranda 2010 emès a Televisió de Catalunya en el marc de la Marató contra la pobresa. El jurat ha valorat la transversalitat del treball, la qualitat de la imatge, el relat dels personatges i la bona projecció de la feina que fan els voluntaris.

El jurat dels premis també ha decidit atorgar una menció especial en la modalitat d’internet a l’Associació Benestar i Desenvolupament, pel WEB http://preinfant.org per la utilitat i pertinença del web com a recurs, així com el seu disseny atractiu com una eina virtual d’informació, recursos i intercanvi d’experiències, sempre des de l’anonimat, adreçada a la població jove i adolescents durant l’embaràs i la criança. En la modalitat de premsa s’ha concedit la menció especial a l’Associació Esclat, (Associació per a persones amb paràlisi cerebral), pel monogràfic “Sexoafectivitat i discapacitat: un binomi possible”, publicat a la Revista Esclat, pel tractament i enfocament d’un tema sovint poc expressat en els mitjans, la seva diversitat d’articles i opinions, les vivències personals i sobre tot el trencament del silenci en aquest àmbit. També s’ha concedit menció en la modalitat de ràdio a Catalunya Ràdio per l’espai radiofònic Camins i els reportatges de la Mireia Sal, la Cesca Armengol i la Pepa Ferrer. El jurat ha valorat l’optimisme dels reportatges a traves de les veus de les persones que han viscut en estat de marginació o en risc d’exclusió social i de les entitats del tercer sector que els han donat suport. Pel que fa a la modalitat de TV, s’ha donat menció especial al programa Actua: Voces, de Televisió de Catalunya, pel tractament de les arts escèniques com a eina de dinamització social i en concret “Voces”, un projecte musical que dóna visibilitat i reconeixement als infants i joves que el protagonitzen.

Enguany s’han presentat un total de 42 treballs destacant la modalitat d’Internet amb un total de 15 treballs presentats. Es tracta de pàgines web i blogs adreçats a tot tipus de col·lectius i amb funcions ben diferents. Per exemple, la dinamització comunitària, l’enfortiment de xarxes socials, la creació de botigues virtuals solidàries, la difusió d’informació i d’ eines per a col·lectius desfavorits o la visibilització de determinats grups en risc d’exclusió social.

La modalitat de premsa, amb un total d’onze treballs a concurs, destaca per abordar temàtiques com ara els desnonaments, la sexualitat en el col•lectiu dels discapacitats, la transformació de diferents barris, la violència masclista, la infància en risc, la recollida d’aliments, etc.

Un total de nou treballs de ràdio han optat al Premi amb la creació d’ espais que se centren en donar veu a sectors amb risc d’exclusió social, la gestió de les emocions, o la informació de proximitat. També s’inclouen reportatges que aborden situacions com el càncer infantil, els nous pobres, la desaparició de l’anomenat Estat del Benestar, els desnonaments o les preferents. Els set reportatges de televisió que han optat al Premi treballen temàtiques com la integració dels immigrants a través de diversos canals com ara el Teatre o l’associacionisme, l’aprenentatge de la dansa i la música com a eines d’integració per a infants i adolescents, el voluntariat o els ritmes irregulars del creixement d’una ciutat com Barcelona.

Per finalitzar, Maite Fandos ha destacat la feina que fan els professionals “que obren la porta a l’esperança i donen a conèixer les moltíssimes iniciatives solidàries que existeixen a la ciutat, tan privades com públiques, que ajuden a fer la vida de les persones que pateixen una mica més fàcil”.





Paraules clau

Benestar Social/