L’Ajuntament crea el nou Servei per a adolescents i per a famílies amb fills i filles adolescents : Servei de Premsa

L’Ajuntament crea el nou Servei per a adolescents i per a famílies amb fills i filles adolescents

28/11/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, a través de la regidoria d’Adolescència i Joventut, posa en marxa un nou servei per a adolescents i per a les seves famílies amb l’objectiu d’oferir un punt d’assessorament pels adolescents joves i també per a les famílies amb fills i filles adolescents, especialment aquelles que es troben en situació de crisi, on poder acudir per plantejar situacions concretes i individuals. També serà un espai on es faci una primera valoració, se’ls resolgui alguns dubtes i se’ls informi i derivi a d’altres recursos especialitzats existents quan la consulta ho requereixi. El servei també vol escoltar, assessorar i orientar als i a les adolescents en els casos en que pugui estar immersos en un procés de dubte i desorientació per les característiques pròpies del moment vital.

Constarà de dos tipus de centres, un d’àmbit de ciutat que atendrà a famílies i a adolescents, i l’altre d’àmbit més territorialitzat que atendrà als nois i noies que s’adrecen per la via directa.

 

Centres per adolescents- “Aquí t’escoltem”:

Han estat els primers a implementar-se amb una prova pilot que va començar a l’Espai Jove Garcilaso el mes de maig i que s’estendran a la resta d’espais de la xarxa d’equipaments juvenils de la ciutat. És un servei que atén a qualsevol

adolescent de la ciutat que ho sol·liciti i es preveu s’anirà situant a altres equipaments juvenils de la ciutat. Estaran ubicats principalment en espais de la xarxa d’equipaments juvenils de Barcelona. Aquests centres s’aniran implementant des d’aquest primer pilot al 2013, afegint-se 2 més al 2014 i després un cada any fins al 2017.

El centre posa a disposició dels i de les adolescents un espai d’escolta activa per ajudar-los a dimensionar les seves preocupacions, que alhora permeti al i a la professional discernir sobre la necessitat d’orientar, assessorar i/o derivar a altres serveis. D’altra banda, ofereix tot un seguit d’activitats dirigides que facilitin la millora de les seves capacitats i habilitats individuals i socials per a afrontar millor el seu moment vital.

El centre cobrirà les necessitats de:

Al Centre d’Adolescents s’atenen també primeres consultes informatives via correu electrònic (aqui.tescoltem@gmail.com) i missatges al facebook del perfil facebook.com/aqui.tescoltem.

 

Centre per famílies amb fills o filles adolescents a la Sedeta

Aquest centre serà el canal d’accés per a les famílies, encara que també poden accedir de forma directa els nois i les noies. Estarà situat a l’Edifici de la Sedeta, al districte de Gràcia i serà un centre de referència a  la ciutat. Està previst que iniciï  el seu funcionament a meitat del 2015 unint-se a la xarxa de punts “Aquí t’escoltem”.

Les necessitats que cobrirà aquest centre per a les famílies seran:

 Per als i les adolescents aquest centre cobrirà les mateixes necessitats que cobreix el centre d’adolescents.

Aquest servei aporta visibilitat i reforça els recursos existents, creant un nou equipament que facilita l’acompanyament dels pares i de les mares en aquesta nova etapa, per proposar-los eines i habilitats per poder viure-la de forma positiva, i acostant-los a tots aquells serveis i recursos ja existents a la xarxa pública i privada que estan a l’abast de les famílies i dels i les adolescents.

El Centre per a Famílies amb fills o filles adolescents pretén ser un canal de formació i d’informació a les famílies; ser un espai d’atenció per a consultes de tot tipus que afectin al col·lectiu; ser corretja de transmissió entre els serveis existents i les famílies i els i les adolescents informant de l’accés als diferents recursos i dispositius de la nostra ciutat i que els derivi a la xarxa especialitzada o territorial ja existents; i ser un punt de coordinació privilegiat de tots els serveis i recursos de la ciutat adreçats al col·lectiu i un observatori de la realitat adolescent de la nostra ciutat.

Un cop finalitzat, aquest centre serà un equipament de referència per la resta de serveis i departaments municipals en temes d’adolescència a la ciutat. Es coordinarà amb la resta de serveis relacionats amb l’adolescència per derivació de casos i intercanvi d’informació.

Permetrà disposar d’una nova eina que actuarà com un observatori que recollirà la realitat de la població adolescent a la ciutat a nivell multifactorial i que permeti actuar com una antena per la realització de polítiques preventives.

L’equip de treball del Centre per famílies serà multidisciplinari format per treballadores, educadors socials, psicòlegs, etc. que donaran una atenció integral a les necessitats que es manifestin.

 

Un nou servei per informar i acompanyar de forma integral als i les adolescents ui a les seves famílies

El servei per a adolescents i per a famílies amb fills i filles adolescents disposarà d’un espai de contacte directe per a els i les adolescents que vulguin qualsevol orientació o informació sobre els temes que són dels seu interès en aquest moment, des de consultes sobre els estudis, el lleure, les associacions, la feina a l’orientació en la resolució de dubtes més personals que apareixen sovint en aquesta etapa com poden ser la gestió de les relacions afectivosexuals, la necessitat de suport en la presa de decisions, la dificultat de concentració, la falta de motivació, els sentiments d’ansietat, els trastorns d’alimentació, la manca d’autoestima i d’igualtat d’oportunitats i reconeixement i comportament davant de relacions abusives, etc.

Atendrà a joves entre 12 i 20 anys entenent que malgrat la franja d’adolescents es considera dels 12 als 16 anys, l’Ajuntament ha considerat ampliar la franja d’edat perquè hi havia una mancança a la ciutat de serveis per nois i noies a partir del moment que compleixen la majoria d’edat, i per tal per garantir amb més èxit el pas de l’adolescència a la joventut i s’ha ampliat la franja d’atenció.

Es coordinarà amb la resta de serveis municipals, d’altres administracions i institucions públiques i privades que atenen actualment a la població adolescents en qualsevol aspecte. Aquesta coordinació s’efectuarà elaborant protocols amb cadascuna de les institucions relacionades.

El pressupost anual aproximat  per aquest nou servei, un cop entri en funcionament el Centre per a Famílies, és de 580.000 euros.





Paraules clau

adolescents/ famílies/