Xavier Trias destaca que la nova Targeta Barcelona Solidària representa un gran pas endavant en l’impuls de les polítiques socials a la ciutat : Servei de Premsa

Xavier Trias destaca que la nova Targeta Barcelona Solidària representa un gran pas endavant en l’impuls de les polítiques socials a la ciutat

25/11/2013



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias ha presentat aquest matí la Targeta Barcelona Solidària acompanyat de la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos; del regidor de Comerç, Consum i Mercats, Raimond Blasi; el Director de Càritas, Jordi Roglà; i del President de CAT-DIS i Director General de Condis, Enric Ezquerra.

A l’acte també han assistit el germà Joan Carbó, de Germans de Sant Joan de Déu; el Director d’Obra Social de la Caixa, Josep Lanaspa; la Coordinadora de Creu Roja a Barcelona, Antonia Jiménez; el President de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca; i Guillermo Coll, de la Confederació de Comerç de Catalunya; entre d’altres.

Presentació Tarjeta Barcelona Solidària
La millora dels serveis i de les ajudes en matèria d’alimentació i millorar la coordinació entre els Serveis Socials de l’Ajuntament i les entitats socials són un dels objectius principals de l’Ajuntament de Barcelona. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i les entitats socials posen en marxa la Targeta Barcelona Solidària, un projecte de ciutat que té com objectiu dotar d’un instrument nou als ajuts econòmics per alimentació que s’atorguen a la ciutat per part dels Serveis Socials municipals i les entitats que fan atenció social. La tarja solidària es pot usar en aquells establiments que disposin de CNAE alimentació.

Les entitats socials de la ciutat que col·laboren amb aquest nou sistema per abonar ajuts econòmics per alimentació són Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja, Sant Joan de Déu i l’Obra Social La Caixa.

L’alcalde Trias ha destacat que “aquest nou sistema representa un gran pas endavant en l’impuls de les polítiques socials a la nostra ciutat. Un sistema que mostra el treball conjunt de les administracions i el Tercer Sector per poder garantir que a Barcelona ningú passi gana”.

“Per això”, ha dit l’alcalde “hem d’implicar també a la societat civil i a les empreses que participen de ple en la posada en funcionament d’aquesta nova targeta d’ajuts alimentaris”.

Aquest sistema aporta valor al conjunt d’actors implicats i afavoreix una corrent solidària de persones, entitats i empreses. L’usuari, per la seva banda, al ser un sistema de targeta moneder, podrà dirigir-se a qualsevol comerç de forma anònima, i veurà incrementada la seva capacitat de compra i d’elecció dels aliments.

Jordi Roglà, Director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha explicat que “aquesta acció s’emmarca en el treball que estem, realitzant tots a la Taula Solidària d’Aliments, que es va marcar com una de les accions prioritàries la dignificació de les ajudes destinades a l’alimentació”.

El projecte també preveu que es vegi incrementat el valor econòmic de l’aportació a través d’acords realitzats amb empreses de distribució d’aliments, comerços i establiments de venda d’aliments, que oferiran un descompte sobre el preu de venda al públic dels seus productes com a mínim del 3%.

Els gremis de comerç, associacions i establiments que s’han adherit a la Targeta Barcelona Solidària. i que es comprometen a treballar amb els seus associats per tal d’establir un mínim del 3% de descompte en les d’aliments efectuades amb la targeta en els seus establiments, són: CAT-DIS; PIMEC comerç; Consell de gremis; Fundació Barcelona Comerç; Federació de gremis de detallistes de productes alimentaris i associacions de concessionaris de mercats de Catalunya; Associació de Mercats de Catalunya; i CEDAC.

L’Associació Catalana de Supermercats i Distribuïdors CAT-DIS ( Condis, Caprabo, CoAliment Granollers, Sorli Discau, Veritas, entre d’altres associats), oferiran a partir del 15 de desembre descomptes del 3% en els seus establiments als usuaris de la targeta soldaria.

El Director General de CAT-DIS, Enric Ezquerra, ha destacat que “accions com aquestes són molt importants per nosaltres, ja que posa en valor la solidaritat. Quan parlem de comerç de proximitat no només ens referim al petit comerç de barri, també ha de significar estar a prop de les persones que més ho necessiten. I quan ens adherim a accions com la de la Targeta Barcelona Solidària, també ens aproximem més a les persones”.

Beneficis i funcionament de la Targeta Barcelona Solidària

Amb aquest nou sistema de de targeta moneder, els usuaris disposen de l’ajut econòmic en menys temps. L’Ajuntament de Barcelona i les entitats que en fan ús milloren la gestió dels ajuts. La targeta, dignifica la recepció de l’ajut d’alimentació bàsica, permet escollir també productes frescos millorant la nutrició, i permet als establiments comercials i gran superfícies que s’han adherit reforçar la seva responsabilitat social corporativa.

Des del mes d’agost l’Ajuntament de Barcelona ha distribuït 1.000 targetes als 40 Centres de Serveis Socials (CSS) de la ciutat, i 392 usuaris dels Serveis Socials municipals ja estan fent ús. Les targetes s’emeten amb caducitat d’un any, són reutilitzables, i no permeten reintegraments en efectiu.

En el cas de les targetes dels Serveis Socials de l’Ajuntament, aquestes són prescrites per part del professionals de serveis socials, un cop feta la valoració de l’usuari. La targeta s’activa en menys de tres dies a través d’un SMS, així l’usuari no ha de tornar al CSS a recollir l’ajut. Sempre es fa un seguiment per part del professional l de l’ús de l’ajut econòmic.

 

L’Ajuntament de Barcelona garanteix la cobertura de les necessitats d’alimentació

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha destacat que “aquesta iniciativa de la Targeta Solidària es suma a totes les polítiques que ha engegat l’Ajuntament de Barcelona, que ha augmentat els recursos i projectes destinats a donar resposta a les necessitats socials de la ciutat”.

– Augment del nombre de menjadors socials: actualment l’Ajuntament de Barcelona disposa de 17 menjadors amb un total de 1.541 places. També disposa de 841 places repartides pels 24 punts del servei d’àpats en companyia.

– Es van promoure tota una sèrie d’accions per garantir la cobertura de les necessitats d’alimentació infantil durant tot l’any com per exemple garantir la cobertura del 100% de les sol·licituds de beques de menjador que compleixen els requisits, o el protocol de detecció entre l’Institut Municipal de Serveis Socials i el Consorci d’Educació de Barcelona, els berenars nutritius en els Centres Oberts de la Ciutat, entre d’altres accions. Només durant el període de vacances escolars l’Ajuntament de Barcelona ha destinat 1.712.425 euros a garantir la cobertura de les necessitats d’alimentació infantil.

– Ajuts d’inclusió d’alimentació: durant el 2012 s’han atorgat 2.923 ajuts d’inclusió d’alimentació per un import de 263.442. Fins el 31 d’octubre d’aquest any s’han ofert 3.306 ajuts per un import de 493.595 euros, augmentant en un 87% l’import destinat a ajuts d’alimentació respecte l’any 2012 i un 13% d’augment del número d’aquests ajuts atorgats.





Paraules clau

Alcalde Trias/ Targeta Barcelona Solidària/