L’Ajuntament de Barcelona fa una aportació extraordinària de 3,1 milions d’euros per cobrir totes les sol·licituds d’ajuts menjador de les famílies que compleixen els requisits : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona fa una aportació extraordinària de 3,1 milions d’euros per cobrir totes les sol·licituds d’ajuts menjador de les famílies que compleixen els requisits

17/11/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha incrementat aquest curs escolar 2013-14 l’aportació extraordinària en concepte d’ajuts individual menjador, tot situant-la en 3,1 milions d’euros per garantir que totes les famílies de la ciutat que compleixen els requisits de la convocatòria obtinguin el corresponent ajut. Així, en total, aquest curs a la ciutat es destinaran 9.408.920 euros per a aquest concepte, dels quals un total de 5,7 milions d’euros (un 60,58% del total) provenen de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta és la xifra més alta destinada mai fins ara per part del govern municipal.

Per aquest motiu, aquest serà el segon curs escolar consecutiu que, gràcies a una nova aportació extraordinària del govern de la ciutat, des de l’inici de curs es cobreixen totes les sol·licituds que compleixen els requisits i també que s’eliminen les llistes d’espera que hi havia en mandats anteriors. En total, són 17.073 ajuts individuals de menjador adjudicats aquest curs respecte dels 15.479 del curs anterior. A més, aquest curs, la convocatòria d’ajuts menjador ha augmentat la quantia de l’ajut extraordinari que passa a ser de 4 a 5 euros/dia, mentre que l’ajut ordinari segueix sent de 3 euros/dia.

La xifra extraordinària inicialment prevista va ser de 2,5 milions que permetia tornar a situar el pressupost en concepte d’ajuts menjador a la ciutat en 8.500.000 milions d’euros. Una xifra inicial que es va reservar tenint en compte que el curs passat l’adjudicació d’aquest tipus d’ajuts a les famílies que complien els requisits es va situar finalment en 8.282.450 milions d’euros.

Després que el Consorci d’Educació de Barcelona analitzés les sol·licituds rebudes, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha decidit fer una nova aportació extraordinària de 600.000 euros, fins arribar a un total extraordinari de 3,1 milions d’euros per aquest curs escolar. Així, Barcelona destinarà un total de 9.408.920 milions d’euros en concepte d’ajuts individual menjador per alumnat de P-3 a 4t d’ESO escolaritzat en centres públics i concertats de la ciutat, en total 1.126.470 milions d’euros més que el curs passat. Gràcies a aquestes aportacions extraordinàries, es poden cobrir totes les sol·licituds d’ajuts menjador que compleixen els requisits.

El regidor d’Educació i Universitats, Gerard Ardanuy, ha expressat que “des del govern de Barcelona demostrem una vegada més que estem clarament al costat de les famílies que ho passen pitjor i, aquest curs escolar, tornem a reiterar aquest compromís de suport destinant més recursos econòmics que mai per cobrir totes les sol·licituds d’ajut menjador per a les famílies que compleixen els requisits”. El regidor Ardanuy ha volgut destacar també “l’esforç econòmic de la tinença d’alcaldia de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, a través de l’Institut Municipal de Serveis Socials, que permet al govern de la ciutat fer aquesta aportació extraordinària total de 3,1 milions d’euros”.

Des del curs 2008-09, el Consorci d’Educació de Barcelona gestiona la convocatòria d’ajuts individuals de menjador per alumant de P-3 a 4t d’ESO, escolaritzat en centres públics i concertats de la ciutat. Des del 12 i fins al 20 de setembre, ambdós inclosos, han pogut sol·licitar aquests ajuts les famílies que el 2012 van tenir en conjunt uns ingressos bruts anuals no superiors al 75% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), calculat en funció del nombre de membres computables de la unitat familiar (5.975 € per càpita).

Evolució ajuts individual menjador dels últims cursos escolars

menjador_1
(1) La despesa del 2013-2014 no és definitiva, ja que està pendent del tancament del període que estableix la convocatòria per interposar recurs.

 

Dades de la convocatòria segons nivell educatiu

menjador_2

El 91,8% de les sol·licituds i el 91,2% dels ajuts corresponen a l’alumnat d’educació infantil i primària. El 6,9% de les sol·licituds corresponen a alumnat de l’educació secundària i l’1,3% a l’alumnat d’educació especial.

Mesures que garanteixen una resposta a l’alumnat en situació especialment vulnerable

Amb la voluntat de seguir garantint un resposta adequada a les situacions en què es detectin una alimentació deficient i/o inadequada de l’alumnat, l’Institut Municipal de Serveis Socials i el Consorci d’Educació de Barcelona mantenen el protocol posat en marxa el curs passat. Segons aquest protocol, l’Institut de Serveis Socials assumeix el compromís de garantir que tots els alumnes que presentin alguna dificultat tinguin coberta la necessitat bàsica d’alimentació. L’esmentat protocol determina el procediment que han de seguir els centres que detectin alumnat en situacions d’alimentació deficient i/o inadequada, per garantir una comunicació el més àgil possible amb els professionals dels serveis socials municipals, a fi i efecte que aquests puguin valorar si cal activar algun tipus d’ajut de suport a la família.





Paraules clau

escoles/ menjadors/