El Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats de Barcelona assessorarà també per a l’emigració i el retorn voluntari : Servei de Premsa

El Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats de Barcelona assessorarà també per a l’emigració i el retorn voluntari

12/11/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El SAIER –Servei d’Atenció a Immigrants, Estrangers i Refugiats– incorporarà, a partir d’aquest mes de desembre, dos nous serveis d’informació: un sobre emigració i un altre sobre retorn voluntari. D’aquesta manera, el SAIER dóna resposta als canvis en els fluxos migratoris que es registren a la ciutat de Barcelona, convertint-se en un centre especialitzat en mobilitat internacional, que inclou les diverses formes de moviment humà. Aquest és un dels primers centres d’aquestes característiques que s’obre a Europa.

Amb aquest canvi, el SAIER, tot i que es mantenen les sigles, canvia de nom per convertir-se en el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats.

Aquest canvi de model del SAIER està adreçat a tots els ciutadans de Barcelona, i vol abordar en un mateix equipament la circularitat migratòria atenent tant les persones que han vingut de fora i continuaran fent part d’aquesta ciutat, com les que marxaran a d’altres llocs, així com les que retornaran. Així el nou SAIER podrà adaptar els seus serveis en funció de la demanda migratòria i els fluxos de mobilitat del moment.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, que ha presentat el nou servei acompanyada del Comissionat d’Immigració i Acció Comunitària de l’Ajuntament, Miquel Esteve, ha destacat que “Barcelona adequa, d’aquesta manera, el servei emblemàtic d’acollida i atenció a població immigrant, adaptant-lo a les noves necessitats migratòries. A partir d’ara, el SAIER atendrà qualsevol ciutadà de la ciutat que vulgui endegar un procés migratori. Es donarà resposta, així, a les necessitats de les persones immigrants, les persones que vulguin retornar al seu país d’origen, però també aquelles persones que vulguin emigrar a altres països d’Europa o de la resta del mon”.

El SAIER, un equipament pioner a l’Estat especialitzat en l’atenció a immigrants i sol·licitants de refugi a Barcelona, va entrar en servei al 1989. Des de la seva creació, es gestiona a través d’entitats de gran trajectòria social i amb les quals, de manera conjunta, s’ha dissenyat la posada en marxa del nou model. Aquestes són AMIC-UGT, CITE- CCOO, Col·legi d’Advocats de Barcelona, Consorci de Normalització Lingüística de Barcelona, Creu Roja i Fundació ACSAR, entitats a les que Maite Fandos ha reconegut el treball i la implicació que conjuntament amb l’Ajuntament, duen a terme aquesta important tasca d’acompanyament i assessorament

Amb el nou SAIER es donarà informació per a l’emigració de forma adequada. La informació que es vol donar és molt pràctica i el seu coneixement és indispensable abans de marxar. Es vol assessorar a aquelles persones que ja hagin pres la decisió de emigrar, en cap cas es disposa de borsa de treball a l’estranger. “Aquest servei no vol fomentar cap procés migratori, sinó que es limita a assessorar aquelles persones que han pres la decisió d’establir-se a un altre país”, ha dit Fandos.

El tipus d’informació que hi trobarà l’usuari és, per exemple, com obtenir assistència sanitària al país de destí; informació sobre drets laborals i socials; exportació de les prestacions o el subsidi de desocupació d’un país europeu a un altre; permís de llarga duració a la Unió Europea o com homologar una titulació acadèmica catalana al país de destí.

També es donarà informació sobre aspectes laborals, socials i culturals del país de destinació i es donarà recursos per aprendre l’idioma de destí.

Així mateix, s’informarà sobre aquelles persones que vulguin fer un retorn voluntari al seu país d’origen, com la possibilitat d’acollir-se a diferents programes; derivació a entitats i organismes gestors; derivació a altres serveis de la ciutat vinculats amb el tema i informació sobre altres serveis, si la persona no entra en un programa de retorn voluntari.

A més, el SAIER continuarà oferint els serveis a persones immigrades i sol·licitants de refugi, ja que la presència d’estrangers és ja un fet estructural de la nostra societat, i per tant, el servei s’adapta a aquests fluixos que es continuaran donant.

 

Algunes dades

El nombre de persones immigrades i sol·licitants d’asil atesos a l’any 2012 a al ciutat va ser de 10.137, una xifra que contrasta amb la que es va registra a l’any 2005, quan es van atendre més de 24.000 persones. Malgrat aquesta disminució del nombre d’usuaris, des de l’any 2010 s’ha anat incrementat el nombre d’activitats per usuari, fins arribar a l’any 2012 a 3,7 entrevistes per usuari.

 

Atesos al SAIER 2011/2012 i fins octubre de 2013

 

Nombre de sol·licitants de refugi atesos

 

Principals demandes

 

Gràfic 1: Evolució del nombre Usuaris SAIER (2005-2012)

 

Gràfic 2: Evolució nombre d’entrevistes (2005-2012)

 

DADES SOBRE MOBILITAT INTERNACIONAL

 

ESPANYA:

D’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística a 1 de gener de 2013, durant el 2012, un total de 476.748 persones van emigrar cap a l’estranger i 314.358 van immigrar des de l’estranger; el nombre d’habitants va créixer a en Andalusia, Illes Balears, Canàries i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, i va disminuir a la resta de l’estat.

 

CATALUNYA:

A Catalunya des de 2009, hi ha una disminució moderada de la immigració i un important augment en emigració. Des de 2009 l’emigració ha registrat un creixement entre el 8 i el 9% anual, assentats principalment a països de la UE, però també a Argentina, Mèxic, Veneçuela o als Estats Units (INE, 2013).

Catalans registrats als consolats espanyols a l’exterior (*):

2010: 170.909
2011: 186.208
2012: 203.250

(*)FONT: INE (PERE:Padrón de los Españoles Residentes en el Extranjero)

 

BARCELONA:

A l’any 2012, 4.087 barcelonins es van donar de baixa al padró i es van donar d’alta a un país estranger.

Entre 2009 i 2012 a la província de Barcelona, 2.666 s’han acollit a alguns dels 4 programes oficials de retorn del Ministerio de Empleo i la Generalitat.





Paraules clau

immigració/