Antoni Vives: “La ciutat productiva és la garantia per a la ciutat inclusiva i per mantenir i millorar el projecte : Servei de Premsa

Antoni Vives: “La ciutat productiva és la garantia per a la ciutat inclusiva i per mantenir i millorar el projecte

08/11/2013



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Antoni Vives, ha pronunciat la conferència Barcelona 5.0: l’aposta per la ciutat productiva a l’esmorzar Primera Plana que organitza El Periódico de Catalunya, on ha reivindicat que “el gran repte de Barcelona és estendre l’activitat productiva al conjunt de la ciutat i garantir la mixta citat d’usos a tots els districtes”.

Vives ha destacat que “la ciutat productiva és la garantia per a la ciutat inclusiva i la millor garantia per mantenir i millorar el projecte social que és Barcelona”, després de desgranar el conjunt de projectes que està impulsant l’Ajuntament per “afavorir el benestar de les persones en una ciutat on puguin viure i treballar”.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà ha defensat “que el secret de Barcelona és que va ser, és i serà un projecte social des de la seva concepció per part d’Ildefons Cerdà, que va inventar la ciència de l’urbanisme per solucionar un problema social”, i ha citat exemples com ara la funció cohesionadora que han jugat els mercats municipals presents als barris de la ciutat. “Cerdà no feia urbanisme. Feia política”

“L’urbanisme és una eina política que genera conseqüències polítiques” i Barcelona ara necessita un Pla polític, un cop esgotat el model de creixement clàssic basat en el capitalisme financer.

Per a Vives “Barcelona té la oportunitat d’esdevenir el referent internacional de la nova economia basada en les ciutats, que inspiri a d’altres ciutats del mon”, un cop ha quedat palès el fracàs del model  que ha fet esclatar la bombolla immobiliària espanyola, deixat 3,5 milions de pisos buits, més d’un 25% d’atur i una greu crisi financera”. “El model de creixement clàssic s’ha acabat”.

Per a dir-ho a terme Vives ha desgranat el conjunt de projectes que té en marxa la ciutat per millorar la seva qualitat de vida: des dels projectes de transformació urbana, com la transformació de Plaça de les Glòries o Ronda General Mitre, que “ volen guanyar espai públic per a les persones. Amb les obres que estem fent de regeneració de places o carrers guanyarem qualitat urbana, un 40% més d’espai públic per als ciutadans. Això és gestió intel·ligent de la ciutat”, ha afegit Vives.

Vives ha destacat que per dur a terme aquest projecte polític, l’Ajuntament de Barcelona ha de desplegar un pla d’acció basat en diverses línies estratègiques. Vives ha subratllat, entre d’altres, la Barcelona Metropolitana, com la ciutat real, el potencial econòmic de la logística i la producció on ha citat l’espectacular creixement que ha viscut el port de Barcelona,  “que ha guanyat al mar la superfície equivalent a la meitat de l’eixample”.

Per completar el seu model de ciutat intel·ligent amb un clar projecte social, Antoni Vives ha citat també la gestió intel·ligent de la ciutat, l’autosuficiència energètica “com a principi absolutament irrenunciable” o els Ateneus de Fabricació, com a “centres de formació professional del segle XXI que han de contribuir a fer arribar la formació i l’esperança a tots els barris” i ha citat com exemple Torre Baró i Ciutat Meridiana, a Nou Barris.

 

 

 

 





Paraules clau

ciutat/ inclusió/ productivitat/