Maite Fandos: “l’Ajuntament està donant resposta a les necessitats socials de la ciutat” : Servei de Premsa

Maite Fandos: “l’Ajuntament està donant resposta a les necessitats socials de la ciutat”

17/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat una aposta clara per garantir el benestar i la qualitat de vida de les persones, per aquest motiu “s’han prioritzat les polítiques socials multiplicant l’impacte dels recursos públics amb els la iniciativa social del Tercer Sector i enfortint els espais de cooperació entre l’Ajuntament i la societat civil”, ha explicat la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos.

La situació general de crisi econòmica amb el conseqüent augment de les situacions individuals i familiars de vulnerabilitat social ha fet incrementar la demanda de serveis socials a la ciutat, tant pel que fa a la xarxa municipal com a les entitats que treballen amb persones amb necessitat de recursos i prestacions socials..

Davant de la situació de dificultat econòmica, el govern municipal va intensificar des d’un primer moment la seva actuació en l’àmbit dels serveis socials i per l’any 2014 augmenta en un 7,2% el pressupost destinat a la protecció i promoció social.

Maite Fandos ha destacat que l’Ajuntament de Barcelona “ha augmentat els recursos i projectes destinats a donar una contundent i efectiva resposta a les creixents necessitats socials de la ciutat”:

– Durant el primer semestre de l’any els Centres de Serveis Socials s’han atorgat en concepte d’ajudes econòmiques d’inclusió 3,3 milions d’euros. Aquests ajuts van destinats a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de persones o famílies ateses pels serveis socials que es troben en una situació de vulnerabilitat econòmica puntual.

Garantia de la cobertura de les necessitats d’alimentació de totes les persones en situació de vulnerabilitat de la ciutat: l’Ajuntament de Barcelona i les entitats del Tercer Sector van posar en marxa la Taula Solidària d’Aliments. Fruit d’aquesta estreta col·laboració es va presentar un nou model de distribució d’aliments que aposta per l’agrupació de les diferents entitats que la realitzen i fer una distribució que pren com a referència models com el projecte DISA (Distribució Solidària d’Aliments) implantat a Nou Barris amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.
L’Ajuntament de Barcelona té tot un seguit de serveis i ajudes destinades a l’alimentació. En total, fins el mes de juny es van destinar 11,5 milions d’euros al conjunt de recursos, de diferents serveis, que van adreçats a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques d’alimentació.
L’Ajuntament també va posar en marxa la Targeta Solidària d’Aliments, un projecte de ciutat que té com objectiu dotar d’un instrument nou als ajuts econòmics per alimentació que s’atorguen a la ciutat a persones vulnerables sense recursos per part dels Serveis Socials municipals i altres entitats que fan atenció social. L’Ajuntament de Barcelona preveu repartir 1.000 Targetes Solidàries d’Aliments en el que queda d’any. L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports també va augmentar el nombre de menjadors que ofereixen el servei d’Àpats en companyia passant de les 743 places al 2011 a les 841 actuals i augmentant el nombre de persones ateses en un 15%.

– Es van promoure tota una sèrie d’accions per garantir la cobertura de les necessitats d’alimentació infantil durant tot l’any amb l’objectiu de prevenir possibles situacions de dèficit alimentari com per exemple garantir la cobertura del 100% de les sol·licituds de beques de menjador que compleixen els requisits, o el protocol de detecció entre l’Institut Municipal de Serveis Socials i el Consorci d’Educació de Barcelona, els berenars nutritius en els Centres Oberts de la Ciutat, entre d’altres accions. Només durant el període de vacances escolars l’Ajuntament de Barcelona ha destinat 1.712.425 euros a garantir la cobertura de les necessitats d’alimentació infantil.

Augment de les places en el Centre d’Allotjament Temporal Hort de la Vila passant de les 60 places actuals a 75. Aquest centre està destinat a cobrir la necessitat d’allotjament de persones soles i parelles vulnerables, sense fills a càrrec, que hagin patit un desnonament o d’altres circumstàncies greus, i que no comptin amb prou recursos ni amb una xarxa de suport, i no tinguin cap expectativa de poder comptar amb un habitatge estable de manera immediata. Hort de la Vila va ser el segon centre d’aquest tipus que posava en marxa l’Ajuntament. El primer va ser el Centre d’Allotjament Temporal Familiar de Navas, que ofereix acollida principalment a famílies i gent gran que han patit un desnonament, que pateixen una situació d’especial vulnerabilitat, i que no disposen d’un domicili o que aquest no es troba en condicions adequades per a viure-hi. Compta amb 25 habitatges i 100 places amb estances d’ús comú, obert els 365 dies de l’any. Durant el primer semestre de l’any s’han allotjat 33 famílies en aquest centre.

Més atenció a les persones en situació de pobresa i/o d’exclusió social: des del passat mes de gener tots els districtes disposen de menjadors socials. En total hi ha 17 menjadors socials amb 1.541 places diàries. L’Ajuntament també disposa de 756 places en els centres residencials on, durant aquest primer semestre de l’any s’han realitzat 102.276 pernoctacions. Pel que fa als pisos d’inclusió, és a dir, els habitatges destinats a persones que no disposen d’un domicili i que necessiten d’un acompanyament socioeducatiu en el pis per tal d’aconseguir la seva inserció laboral, disposem de 50 pisos, 38 de titularitat pública i 12 conveniats. Respecte els pisos públics, disposen de 221 places, i durant el primer semestre de l’any s’han realitzat un total de 12.353 pernoctacions.

Un nou Pla d’Inclusió Social de Barcelona que defineix un nou model contra l’exclusió social, basat en una estratègia compartida amb la societat civil per reduir les desigualtats i activar la ciutadania. El Pla és un full de ruta que de ciutat, integral i transversal, que inclou tres grans idees: transformar l’administració municipal en un instrument que treballi la inclusió des de tots els àmbits; promoure la cohesió social amb l’adopció de plans sectorials i de programes per a tots els col·lectius que requereixen mesures específiques; i plantejar tota una línia estratègica que inclogui accions que es desenvoluparan també des del teixit associatiu, sumant iniciativa ciutadana a l’esforç municipal. El Pla impulsarà una estratègia compartida amb el tercer sector d’acció social per al seu desplegament. El motiu d’aquesta estratègia, promoguda en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, és establir uns objectius i uns programes que articulin tots els recursos públics i d’iniciativa social i voluntaris per donar una resposta més àmplia i eficaç a les necessitats socials de la ciutadania.





Paraules clau

necessitats socials/ protecció/ qualitat de vida/