Barcelona ha cobert totes les sol·licituds per acollir estades per a persones grans aquest estiu : Servei de Premsa

Barcelona ha cobert totes les sol·licituds per acollir estades per a persones grans aquest estiu

13/10/2013



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha destinat una aportació extraordinària de més de 500.000 euros al programa ‘Respir’, un servei que està conveniat amb la Diputació de Barcelona, per a acollir totes les demandes per a realitzar estades en residències de persones més grans de 65 anys amb dependència durant els mesos d’agost, setembre i octubre i per a atendre persones amb discapacitat durant tot l’any.

Amb aquesta aportació, l’Ajuntament de Barcelona ha pogut atendre totes les sol•licituds de les persones grans que estaven pendents d’acollir-se al programa durant l’estiu, l’època en què creix la demanda d’aquest servei.

La col•laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona ha permès que el servei ‘Respir’ per a gent gran dependent hagi pogut acollir 79 les persones –54 el mes d’agost, 24 el mes de setembre i 1 el mes d’octubre— i que inicialment s’havien quedat sense plaça als recursos municipals. Aquestes persones, així, han pogut fer estades d’una mitjana d’1 mes en residències privades.

El programa ‘Respir’ consisteix en l’oferta de places residencials d’estada temporal per a persones dependents de més de 65 anys que viuen a casa seva amb un familiar cuidador. El servei està pensat tant per a beneficiar la persona ingressada com també per a millorar la qualitat de vida del familiar cuidador.

D’aquesta manera, s’actua per prevenir possibles situacions de conflicte derivades de l’atenció constant que requereix la persona gran amb dependència. El servei ofereix, paral•lelament a l’ingrés de la persona gran, una atenció personalitzada al cuidador, amb personal especialitzat.

La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, ha explicat que el consistori “fa, amb aquesta aportació extraordinària, una aposta decidida de suport a les famílies cuidadores de persones amb dependències, enfortint els serveis que estan a la seva disposició, donant continuïtat a la resta de programes que duem a terme durant la resta de l’any”.

L’ingrés d’una persona gran que conviu amb el seu familiar en una residència suposa un canvi en la seva situació vital. Per això, el servei permet a la persona gran i el seu familiar cuidador mantenir el lligam amb la seva situació anterior per facilitar-li una evolució cap a noves situacions enriquides. En aquest sentit, s’ofereix a la família en tot moment la possibilitat de participar en el procés d’acollida i estada de la persona dependent. A més, es faciliten les eines necessàries per mantenir una comunicació fluïda entre la família, el resident i la residència.

La sol•licitud es tramita a través dels Centres de Serveis Socials que, un cop valorades les circumstàncies de la persona i de l’entorn familiar, ofereixen a la família la possibilitat d’acollir-se a aquest recurs. La durada màxima establerta és de 2 mesos l’any i per períodes mínims de 15 dies.

Les persones són derivades a centres residencials privats propers al domicili familiar i totes les residències del programa ofereixen règim en pensió completa, atenció i orientació social a la família, programes de rehabilitació i fisioteràpia, d’estimulació cognitiva i d’activitats lúdiques, entre d’altres serveis.

El programa ‘Respir’ compta amb 12 centres residencials. La gran majoria, 11, estan a Barcelona, i només un està fora de la ciutat. El preu que paga l’usuari s’estableix en funció de la capacitat econòmica i ingressos del sol•licitant, i en tot cas, s’estableix un màxim de 50,07 euros al dia.

Atenció a persones amb discapacitat

El programa ‘Respir’ també està a disposició de les persones amb discapacitat, un servei que té dues modalitats: estades diürnes en diferents equipaments o estades en residències.

En el programa ‘Respir’ d’estades diürnes consisteix en oferir, durant unes hores al dia, diverses activitats a la persona amb discapacitat. Aquestes activitats estan dissenyades per a facilitar el seu aprenentatge, com activitats de joc, esportives, socialitzadores i estimulants. Mentre es produeixen aquestes activitats, les famílies cuidadores disposen de temps per a poder realitzar altres activitats de la seva vida diària.

El programa ‘Respir’ residencial atén a la persona discapacitada en un equipament  residencial  perquè o bé requereix esporàdicament i temporalment  ser atesa, o bé perquè es produeix alguna urgència familiar que requereix l’atenció de la persona amb discapacitat.

Per a aquest programa, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, preveu atendre fins a finals d’any 1.763 persones, de les quals 88 faran una estada residencial.

Els programes de ‘Respir’ residencial es realitzen amb les entitats Fundació Auxilia per a pluridiscapacitat; Associació ACAM per a persones amb discapacitat física; Fundació Catalana Paràlisi Cerebral per a persones amb paràlisi cerebral, i  Nexe Fundació per a infants amb pluridiscapacitat, i s’han iniciat aquest trimestre.





Paraules clau

discapacitats/