Barcelona referma el seu compromís de promoure la pràctica de l’esport adaptat acostant-lo a la ciutadania : Servei de Premsa

Barcelona referma el seu compromís de promoure la pràctica de l’esport adaptat acostant-lo a la ciutadania

11/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El proper diumenge, 13 d’octubre  a partir de les 9.30 hores, la Federació Catalana de Persones amb Discapacitat Física celebra, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, una jornada de sensibilització i promoció de l’esport adaptat on els visitants podran practicar diferents modalitats per a persones amb discapacitat, com l’atletisme, el bàsquet, la boccia o el tennis. Les activitats es duran a terme a la zona d’Arc del Triomf, al Passeig Lluís Companys, on també hi haurà un espai d’informació per als visitants.

La iniciativa ‘Diumenges Inclusius’ es du a terme amb la col•laboració també de la Federació Catalana d’Esports per a Cecs i deficients visuals (FCEC) i la Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics (ACELL). Durant les activitats, el personal tècnic i persones voluntàries de les entitats explicaran i animaran els visitants a participar als diferents esports adaptats i, en acabar, qui ho desitgi podrà escriure la seva experiència en el ‘Llibre de Pensaments’.

A les 13.30 hores, la tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, clourà la jornada amb el lliurament de premis de les diferents competicions que s’hauran celebrat durant el matí. També està previst que diferents esportistes olímpics i paralímpics visitin l’espai.

Promoure l’esport inclusiu

Aquesta jornada forma part de tot un seguit d’accions que està duent a terme l’Ajuntament de Barcelona per a promoure la pràctica de l’esport entre persones amb discapacitat física, intel•lectual, visual, auditiva o amb trastorn mental. L’objectiu és millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment d’aquelles que són més vulnerables com a conseqüència d’alguna discapacitat, a través de l’activitat física.

Tot seguint les recomanacions de la Convenció Internacional de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports i amb la col•laboració de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, va engegar, l’any passat, el programa ‘L’Esport Inclou’, una mesura que incideix a fer completa i activa la vida esportiva a la ciutat, tenint en compte tots i cadascun dels col•lectius que conformen el teixit social de la ciutat, sense excepcions, incidint especialment perquè tota l’oferta d’activitats físiques i esportives que es realitzen a la ciutat siguin accessibles a aquestes persones.

Aquest programa s’aplica de forma transversal respecte a la resta de programes que desenvolupa el consistori amb l’accent posat en la promoció, la diversificació i la difusió de l’oferta, la qualitat dels serveis, la gestió de recursos per a tothom sense excepcions i generalitzant l’ús dels espais esportius de forma equitativa en tots els districtes de la ciutat i entre tots els col•lectius.

En aquest sentit, des que es va engegar la mesura, diversos Centres Esportius Municipals han millorat les seves instal•lacions per a fer-les més accessibles. Així, a quatre d’ells s’hi ha instal•lat grues hidràuliques per facilitar l’accés a les piscines de persones amb mobilitat reduïda; s’ha equipat dos centres amb cadires de rodes higièniques així com també s’ha incorporat canviadors en tres centres mentre que en un d’ells s’hi ha instal•lat una grua de vestidor, tot completant així l’oferta dels centres que ja disposen d’aquest material.

Dintre de la mesura ‘L’Esport Inclou’, es preveu la formació de tècnics esportius, personal d’atenció a usuaris i direccions tècniques per a l’atenció adequada de les persones amb discapacitat dins dels centres esportius. En aquest àmbit, durant el curs 2012 s’han dut a terme diferents accions formatives que han comptat amb 360 participants, també es realitzaren 10 serveis d’assessorament al personal tècnic esportiu de diferents centres. Tanmateix, durant tot el 2012, un total de 28 usuaris van poder disposar d’aquest servei, que facilita la persona amb alguna discapacitat a desenvolupar-se en els vestidors amb el suport d’un auxiliar de vestidor.

Des que es va posar en marxa aquesta mesura, els Centres Esportius Municipals han registrat un increment de persones amb discapacitat usuàries de les seves instal•lacions. Si a l’any 2011 hi havia 3.734, al 2012 aquesta xifra va arribar a 5.186.

La mesura ‘L’Esport Inclou’ impulsa també la participació de persones amb discapacitat en esdeveniments esportius de la ciutat, com la Cursa de La Mercè, la Cursa dels Nassos, la Mitja Marató i la Triatló. A l’any 2012, un total de 298 persones amb discapacitat hi van participar, gairebé 50 més respecte l’any anterior.

També s’ha posat èmfasi en la inclusió de l’alumnat amb discapacitat en el programa de suport a l’educació física en horari lectiu (L’escola fa esport a al ciutat) compta amb dues activitats específiques per centres d’educació especial: el Pedala i Cavall i Esport així com una activitat de sensibilització i de coneixença dels esports adaptats per les escoles ordinàries. D’altra banda, amb el programa “L’esport ens fa més grans” (d’activitats esportives fora de l’horari lectiu) compta amb diferents casos d’inclusió d’infants i joves amb discapacitat en diferents disciplines esportives. En aquest sentit, també es duen a terme accions amb els mateixos objectius en el marc de la competició escolar organitzada pel Consell de l’Esport Escolar de Barcelona.

També s’ha habilitat una nova web (http://www.bcn.cat/lesportinclou/ca/) amb tota la informació del programa.





Paraules clau

esport/