L’Agència de Salut Pública de Barcelona compleix el seu desè aniversari al servei de la ciutat : Servei de Premsa

L’Agència de Salut Pública de Barcelona compleix el seu desè aniversari al servei de la ciutat

10/10/2013



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) celebra aquest 2013 el seu desè aniversari al servei de la ciutat, promovent i vetllant per la salut dels barcelonins, de manera integral.  Per a celebrar-ho, el pròxim 11 d’octubre una jornada de participació per al seu personal, on es vol reconèixer el capital humà que aglutina l’entitat, tant en medicina, protecció de la salut, recerca i docència com personal de suport. Els 300 empleats de l’ASPB estan convidats a una caminada per fer salut i a prendre part en un seguit d’activitats lúdiques amb la finalitat de fer ciutat i conviure durant un matí més enllà del lloc de treball.

L’ASPB, presidida des de 2011 per la delegada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, ha suposat el desplegament d’un model pioner a l’Estat. Des del 2003, reuneix les competències en salut que corresponien a la Generalitat i al consistori i es constitueix en autoritat única de salut a Barcelona.

En aquests 10 anys, la institució ha intervingut de manera permanent en el control de la sanitat alimentària, en la vigilància epidemiològica, elaborant successives edicions de l’Informe de Salut de la Ciutat i l’Enquesta de Salut, però també en la gestió directa de la vigilància ambiental, la prevenció i atenció a les dependències, la higiene pública, la promoció de la salut i la vigilància en zoonosi. També, l’ASPB lidera el programa de vacunacions infantils en el nostre àmbit, i gestiona el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama de la ciutat, entre d’altres.

L’Agència acull a més el Laboratori de salut pública, una institució que supera els 125 anys de vida al servei d’institucions, empreses i particulars. Aquest està situat actualment a l’Avinguda Drassanes de Barcelona.

 

Resultats

En aquests 10 anys, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha treballat en diferents fronts, com la prevenció de les addicions i del càncer de mama, el control de malalties infeccioses o el compliment de la llei antitabac a la ciutat.

Durant aquests últims anys, Barcelona ha aconseguint una gran incidència en la disminució dels casos d’algunes malalties infeccioses, com per exemple la tuberculosi, i s’ha passat d’una taxa de 30 casos per 100.000 habitants de fa deu anys als actuals 21 casos per 100.000 persones.

En addiccions, ha disminuït la mortalitat per sobredosi en drogues injectades, i ha caigut el nombre de xeringues recollides a la via pública. S’ha implantat espais de consum vigilat a diferents Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) de la ciutat, i s’ha ampliat l’activitat de les sales i unitat mòbil en drogodependències.

Igualment, s’ha experimentat una caiguda notable del tabaquisme, un augment de la supervivència en dones afectades per càncer de mama, i un millor control de pacients amb malaltia crònica i de necessitats de salut mental.

Les dades de l’Agència de Salut Pública en 10 anys

•    Seguretat Alimentària
Més de 80.000 inspeccions en establiments aquests 10 anys.
13.000 inspeccions en menjadors escolars i socials.
Vigilància i control del compliment de la Llei del Tabac en bars i restaurants.
4 milions de caps de bestiar controlats a l’escorxador.

•    Vacunacions
4,5 milions de vacunes subministrades amb l’equip logístic de l’ASPB.
450.000 vacunes administrades pels equips de l’ASPB.
Promoció de la salut a l’escola

•    Càncer de mama
Més de 2600 càncers detectats, amb cobertures superiors al 75% en el Programa de Detecció Precoç. Nivell de satisfacció de les usuàries situat en el 94%.

•    Epidemiologia
Estudi de brots , més de 17.000 en 10anys.

•    Prevenció d’addiccions:
350 escoles participants en programes preventius de cànnabis, tabac i alcohol.
135.000 persones han pres part en activitats de prevenció de drogues fora de l’àmbit escolar.
Avaluada l’eficàcia del programa de cànnabis per a adolescents. Les enquestes confirmen que no augmenta el consum a aquestes edats.
Creada la página web “Parlem”, per facilitar la comunicación sobre drogues a les famílies.

•    Control i tractament d’addiccions:

10.000 primeres visites en el programa d’alcohol.
13.000 primeres visites en atenció a drogues il•legals.
3500 primeres visites per tabaquisme.
1700 famílies usuàries del Servei d’Orientació Sobre Drogues per adolescents.
80.000 contactes dels agents de salut amb usuaris.
3,5 milions de xeringues donades en el programa PIX d’educació i prevenció per a usuaris de drogues.

•    Medi Ambient

Estudiades 35000 mostres de control de qualitat de l’aire.
2400 instal•lacions de calderes revisades.
2200 mostres de qualitat de l’aigua en domicilis de la ciutat.

•    Prevenció de la legionel•losi:
1900 visites d’inspecció a instal•lacions a tot Barcelona.

•    Laboratori
320.000 mostres analitzades en 10 anys, amb tots els estàndards de qualitat assolits.

•    Salut Laboral
Registrats i estudiats més de 6000 transtorns de salut relacionats amb el treball, amb preeminencia dels de tipus ansiós-depressiu.
2000 pacients visitats.

•    Plagues urbanes
Més de 15.000 peticions de ciutadans ateses en referencia a plagues: rosegadors, coloms, mosquit tigre i paneroles.
Retallada  de la població de coloms de 256.000 a 140.000 exemplars, assegurant l’equilibri i qualitat de vida dels animals.

 

Qualitat certificada

L’Agència es troba en plena fase de consolidació, amb una elevada preocupació per l’excel•lència en la tasca diària i una permanent avaluació de les seves intervencions a la comunitat, sempre amb metodologia validada científicament.
En l’actualitat, tots els serveis de vigilància i control en salut pública a Barcelona han certificat la seva qualitat a través de la ISO 9001, en línia amb els estàndards internacionals més exigents. A més, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és una de les poques organitzacions de salut pública acreditades a Europa per l’EFQM (European Foundation for Quality Management). Aquest 2013 l’Agència revalida la certificació 300+ (tres-cents plus), després d’un procés d’auditoria interna i de sotmetre’s a l’examen independent de l’entitat certificadora.





Paraules clau

agència salut pública/