L´Ajuntament de Barcelona sol·licita a l´ICANN el domini .barcelona per ús públic de ciutadans i empreses de la ciutat : Servei de Premsa

L´Ajuntament de Barcelona sol·licita a l´ICANN el domini .barcelona per ús públic de ciutadans i empreses de la ciutat

13/06/2012



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Avui dimecres l´Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), l´organització que regula el funcionament d´Internet, ha fet públiques les vora dues mil candidatures presentades arreu del món per a esdevenir futurs dominis d´Internet de primer nivell -gTLD-. L´Ajuntament de Barcelona n´ha sol·licitat dos: el .barcelona, d´ús públic per a la comunitat local i el .bcn, amb la intenció de protegir-lo i en tot cas reservar-lo com a marca per a l´ús exclusiu de l´Ajuntament.

El procés pel qual es preveu que s´aprovaran els dominis que configuraran la nova Internet és força complex: cap a principis de juliol l´ICANN anunciarà els terminis i la metodologia d´avaluació de les candidatures, per a la qual cosa es tindrà en compte la solidesa dels projectes i la seva viabilitat econòmica, així com evitar la duplicació de propostes per un mateix domini, que en molts casos podria donar-se tant per a companyies privades com ciutats i comunitats.

Segons Marc Puig, director de Comunicació de l´Ajuntament de Barcelona, ?es tracta d´un nou pas en la línia de donar servei a ciutadans i empreses i alhora avançar decididament en la projecció de la Marca Barcelona ja que la ciutat és un actor molt dinàmic i referent internacional de gran prestigi en diferents àmbits sectorials com ara innovació, economia, esport, cultura, art, associacionisme, cooperació, investigació, smart citys, etc…?. Com ha explicat Puig, ?el domini .barcelona pot exercir una doble funció: ajudar a estendre el prestigi dels qui el vulguin adoptar com a propi, i crear una major onada de difusió internacional de la ciutat i tots els atributs associats a la marca.?

L´Ajuntament de Barcelona ha cursat la sol·licitud del nou domini, que serà de titularitat municipal, amb l´objectiu de que s´autofinanci de manera que no suposi cap càrrega econòmica a les arques públiques. Es preveu que sigui gestionat -com d´altres aspectes relatius al registre, la protecció legal i l´impuls i promoció de la marca de la ciutat- des de la nova Agència de la Marca Barcelona que properament té previst posar en servei el consistori barceloní.

En el procés de sol·licitud del nou domini, l´Ajuntament de Barcelona ha comptat amb la col·laboració i el suport de la Fundació puntCAT, l´entitat que gestiona el domini “.cat” des de l´any 2006, que ha aportat l´experiència tècnica i la projecció internacional adquirida durant aquests sis anys de gestió del domini “.cat”.

.barcelona
La sol·licitud d´aquest domini preveu que, en ser aprovat, sigui de caire comunitari, és a dir, constitueixi un nou servei en tant que domini propi dels ciutadans de Barcelona així com de les empreses amb activitat a la ciutat que vulguin utilitzar-lo amb finalitat comercial.
.bcn
Es tracta d´un domini tancat o d´ús intern -exclusive use TLD- que l´Ajuntament de Barcelona vol tenir per a protegir la marca “bcn” i evitar deixar-la en mans de possibles usos indeguts. En cas d´aprovar-se aquest domini, només l´Ajuntament de Barcelona en podria fer ús.

Podeu consultar la llista de l´ICANN en aquest enllaç: http://newgtlds.icann.org/en/program-status/application-results/strings-1200utc-13jun12-en





Paraules clau